Dr. Mátrai Ákos adjunktus

Baleseti sebész, váll és könyök sebész, kézsebész szakorvos

Pattanó ujj

Az inakat és az azokat körülvevő ínhüvelygyűrűket érinti. Az inak húzókötélként működnek, amelyek az alkari izmoktól egy csatornán átfutva a hosszú ujjakig és a hüvelykujjig futnak. Az inaknak a csatornában sima belfelületű ínhüvelye van, mely az inak könnyű csúszását engedi. A pattanó ujj jelenség akkor keletkezik, ha az ín lefutása mentén megvastagodás, csomó képződik, vagy ha az ínhüvelygyűrű belső felületén gyulladásos felrakódások, megvastagodások keletkeznek. Amikor az ín megvastagodik, át kell csúsznia, ugrania a csatorna nyílásán, mely egy pattanó-roppanó érzést okoz az ujjakban. Amikor az ín elakad, további gyulladást és duzzanatot provokál, mely egy kóros körfolyamatként a panaszok fokozódásához vezet.

Néha az ujj teljesen elakad nyújtott vagy hajlított helyzetben.

Az okok nem mindig tisztázottak. A kéz ismétlődő mozdulatokkal történő túlterhelése (pl. tárgyak megmarkolása), vagy tenyéri tompa sérülés irritálhatja a hajlító inakat.

Tünetek

Az ujjak tövében illetve a tenyéri felszínen megjelenő fájdalommal, nyomásérzékenységgel kezdődhet. Az ínhüvely megvastagodása ezen a területen tapintható. Késői jel, amikor vagy nyújtva, vagy hajlítva elakad az ujj.

Kezelés

A kezelés célja az elakadás, roppanás megszűntetése és az ujjak fájdalom nélküli teljes mozgásterjedelmének helyreállítása. Konzervatív kezelésnek nem sok értelme van ebben a betegségben. Amennyiben mégis emellett döntünk, úgy nyugalomba helyezés, rögzítők használata, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése javasolt.

Műtét:

Egynapos sebészeti vagy ambuláns keretek közt zajlik. Az érzéstelenítés helyi, általános vagy regionális (felkari) érzéstelenítés lehet. A műtét lényege, hogy a leszorítást, elakadást okozó ínhüvelyt átvágjuk, ezáltal szabad mozgást biztosítunk. Néhány esetben az érzékenység, fájdalom, duzzanat a műtét után is - egyénenként változó módon - fennállhat.

Rehabilitáció

Az ujj aktív mozgatása a műtét után azonnal elkezdhető. A mindennapi kézhasználat a fájdalom megszűntével lehetővé válik. Különösebb utókezelést nem igényel. Amennyiben panaszok fennállnak, úgy Uh kezelés szóba jön. A varratszedésig a sebet víz nem érheti, a kötés átázását kerülni kell.

Kapcsolat

Dr. Mátrai Ákos
balesetsebész és ortopéd szakorvos

70/45-65-989

(kivéve rendelési időben)

info@matraiakosdr.hu

Megközelíthetőség

Magánrendelés

Szombathely, Bocskai krt. 6.

Csütörtök:

16.00-21.00

Adatkezelési szabályzat

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper