Dr. Mátrai Ákos adjunktus

Baleseti sebész, váll és könyök sebész, kézsebész szakorvos

Ultrahang vizsgálat

Ízületi ultrahang vizsgálat

A kóros ízületi elváltozások képalkotó diagnosztikájában a röntgen, a CT, az MR vizsgálatok mellett igen nagy szerepe van az ízületi ultrahangos vizsgálatoknak. 

Az ízületi ultrahangos vizsgálat során ellenőrizni tudjuk a Rotátor köpeny állapotát, szakadásokat, illetve azok méretét, meszesedéseket tudunk látótérbe hozni. Felszaporodó folyadékgyülemek, szövetszaporulatok is kimutathatóak. 

Az ultrahangos vizsgálatnak nagy előnye egyrészt, hogy az egészségre ártalmatlan, szinte bármikor megismételhető illetve hogy dinamikus vizsgálat is lehetséges, azaz az izületeket lehet mozgás közben is vizsgálni. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy észrevehetők legyenek olyan elváltozások is, melyek más vizsgálattal nem, vagy csak nehezen diagnosztizálhatók.

A vizsgálat menete:

Harland metodika szerint történik a vzsgálat, a német ultrahangos társaság irányelveinek megfelelően.

Gyakorlatilag semmiféle előkészítés nem szükséges. A vizsgálatokat ülve végezzük, a beteg háta felől. Az éppen vizsgált ízületet kell csak szabaddá tenni. Célszerű könnyen levehető vagy felhúzható pl. sport ruházatban jönni. A vizsgálandó területet színtelen zselével kenjük be ezen keresztül történik a vizsgálat, majd ezt papírtörlővel letöröljük.

Tekintettel arra, hogy a szalagok vagy porcréteg vastagságában, szerkezetében jelentős egyéni különbségek vannak, érdemes az egészséges ízülettel összehasonlítani a beteg ízületet, így jóval nagyobb diagnosztikus biztonság érhető el, mintha csak a beteg testrészt vizsgálnánk.

Rendelésünkön lehetőség van váll, könyök izületi utrahang vizsgálatára, Baker-cysták kimutatására, méretének meghatározására, továbbá ultrahang segítségével injekciók beadására, folyadékgyülemek lecsapolására.

Természetesen olyan részletes leletet nem adhatunk, mint amilyet egy radiológus adhat, azonban a vizsgálat előnye, hogy egyből terápiás lehetőséget is nyújthatunk a látottak alapján. A fotó dokumentációt mellékeljük. A beteget a talált elváltozásokról részletesen tájékoztatjuk.

Vizsgálatot bejelentkezés alapján végzünk!

Új ultrahang készülék

Megérkezett új ultrahang készülékünk, mely nagyobb, LED kijelzőjével, jobb felbontásával precízebb képet ad a vizsgált ízületről. MIndezek mellé érkezik a nyomtatónk is, mely segítségével a kinyomtatott képpel bármikor felidézhető a talált elváltozás.

 

Kapcsolat

Dr. Mátrai Ákos
balesetsebész és ortopéd szakorvos

70/45-65-989

(kivéve rendelési időben)

info@matraiakosdr.hu

Megközelíthetőség

Magánrendelés

Szombathely, Bocskai krt. 6.

Csütörtök:

16.00-21.00

Adatkezelési szabályzat

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper