Dr. Mátrai Ákos adjunktus

Baleseti sebész, váll és könyök sebész, kézsebész szakorvos

VÁLLFICAM

A vállízület extrém mozgásokra képes, melyben a 4 izomból álló rotátor köpeny segít.  Csontok, inak, szalagok is nagyban hozzájárulnak a stabilitáshoz. Az extrém mozgástartomány következménye a váll izület sérülékenysége.

Ficamról akkor beszélünk, amikor a felkarfej elhagyja a lapockán található izületi vápát. Ez különböző erőbehatásokra különböző irányokban történhet. 

Két fő irány:

-Elülső-alsó vállficam (95%)

-Hátsó vállficam (4%)

Elülső ficam leginkább akkor jön létre, amikor rátartanak a játékos dobókezére az eldobás pillanatában, vagy eleséskor rossz helyzetben támaszt ki a sérült. Hátsó ficam pedig inkább áramütéskor vagy epilepsziás roham kapcsán alakul ki. A vállficamok gyakorisága a fiatal korosztályban nagyobb és gyakrabban igényel ellátást. A 20 év alatti betegeknek elülső traumás vállficam után közel 100% esélyük van egy újabb ficamra. Ez az esély 30 év felett már csak 70% és tovább csökken.

Tünetek


-a váll rugalmas rögzítettsége

-extrém fokú fájdalom

-deformitás

-duzzanat

-ujjak zsibbadása (amennyiben az idegek nyomás alá kerülnek)

-típusos testtartás

Vizsgálat

Fizikális vizsgálat:

-le kell vetőztetni a beteget derékig

-a fájdalmas terület kitapintása

-a deformitás, duzzanat, rugalmas rögzítettség vizsgálata

-keringési, beidegzési vizsgálat

 

Röntgen:

Minden esetben szükséges, még a helyretétel előtt. Fontos tudni, hogy a váll egyszerű vagy töréses ficama áll-e a háttérben.

 

Mi történik a vállficam során az ízülettel?

Az első ficam pillanatában a szalagok és a porcok, szalagok, ízületi tok  sérülnek, szakadnak, leválnak a vályú csontos pereméről. Ha nagyon nagy vagy szerencsétlen volt az erőbehatás, akkor csontos károsodás is előfordul a vápa peremén. A teljes ficam során a fej benyomódik a felső hátsó részen, amit Hill-Sachs sérülésnek nevezünk. További ficamok esetén a csontos sérülések növekszenek és az instabilitás egyre csak fokozódik.

Kezelés

Repozíció (helyretétel):

A ficamot helyre kell tenni, amint lehet. Ha felkarfej visszakerül a vápába, akkor a fájdalmak azonnal lecsökkennek egy elviselhető alapszintre. A ficam helyretételére különböző metódusok vannak, azonban minden módszer lassú mozgásokból, melyhez a beteg ellazult állapota szükséges. Ha nem sikerül visszatenni a helyére, akkor altatásban kell megkísérelni, először fedetten, ha így sem sikerül, akkor nyílt feltárásból műtéti úton lehet megcsinálni.

Rögzítés:

Miután a ficamot helyre tettük, az izületet rögzíteni kell, melyre többféle rögzítés lehetséges:

-kendővel felkötjük a kart (a kar a hason befelé forgatott helyzetben, hátsó ficam esetén soha, mert így kiugrik az izület)

-kifelé forgatott helyzetben rögzítik (nehézkes rögzítés, de jobbak a hosszú távú eredmények a 20 év alattiak 100% körüli újraficamodási aránya 40%-ra esik vissza ebben a rögzítőben)

Helyretétel és rögzítés utáni lehetőségek:

A betegnél ki kell zárni a ritka, de annál súlyosabb idegsérülést. Kontroll rtg felvétel minden esetben szükséges. Amennyiben csontos érintettség is van, és műtéti megoldás jön szóba, akkor CT vizsgálat szükséges. Mindig készítünk 3D rekonstrukciót a vápáról és a fejről is a csontsérülések mértékének meghatározásához.

Konzervatív kezelés

Fiatal, középkorú, első ficamos betegeknek, akik nem élsportolók, konzervatív kezelés javasolt, mely 3 hét rögzítést jelent kétrészes felkarrögzítőben. Ezt követően kezdhető el a gyógytorna, mely kezdetben passzív, majd aktív tornát jelent. Ezt követően a későbbiekben proprioceptív torna jön szóba, mely az ízületi helyzetérzékelését segíti elő. A közép-és időskorú betegeknél érdemes ultrahang vizsgálatot készíteni rotátor köpeny sérülés kizárása érdekében. 

Idős, agg korú betegeknél 1 hét rögzítés után kezdetben ingamozgás, majd passzív, később aktív torna javasolt.

Műtéti kezelés

-30 év alatt első elülső traumás vállficam, aktív sportoló domináns keze ajánlható a műtéti stabilizáló kezelés, de általában konzervatív.

-30 év alatt kettő, vagy annál több traumás vállficam után műtéti stabilizáló kezelés javasolt.

-45 év felett amennyiben van rotátor köpeny sérülés, akkor műtéti rotátor köpeny visszarögzítésre van szükség, stabilizáció másodrendű.

Egyéb esetekben lehet várni és gyógytornával segíteni, stabilizálni a vállat. Tudni kell ugyan, hogy a szövetek (porcok, szalagok) amik leszakadtak nem nőnek vissza a helyükre, hanem egy rossz helyzetben rögzülnek, majd, és a váll instabilitása kóros csúszkálás korai porckárosodáshoz vezet.

1. Arthroscopos stabilizáló műtét

A leszakadt porcokat és megnyúlt szalagokat 2 lyukból arthroscopos (kamerás, tükrözéses) módszerrel az eredeti helyére visszarögzítjük, és ezzel helyreállítjuk az anatómiát. Az izületi vápába horgonyokat ültetünk, majd ennek segítségével rácsomózzuk a leszakadt porcot. Sem izmokat sem szalagokat nem vágunk el, a beteg ízületen belül dolgozunk ezért a műtét utáni fájdalom minimális. 

 

2. Bristow-Latarjet műtét

Nem anatómiai jellegű csontátültetéses műtét, melynek 3 effektusa van:- Az átültetett csontblokk megnagyobbítja a vápa felszínét ezért nehezebben megy ki a fej. 

- Az egyik izmon (subscapularis) keresztül helyezzük be a blokkot, ez megfeszíti az izmot, ami ellenáll a ficamnak. 

- Bankart effektus: a visszarögzített szalagok is stabilizálják az ízületet. 

Nyílt műtéti feltárásból végezzük. Ezt a csontos műtétet akkor végezzük, ha a vályúból több mint 20%-os csonthiány van, vagy a Hill Sachs sérülés extrém nagy, és a ficamban elakadást okoz.

 

Eredmények:

30év alatti fiatalokban ahol nagy a mozgásigény, ott nagy a következő 2 évben az ismételt ficam aránya:

-Kendővel rögzített esetben 80-90%

-Kifelé forgatott helyzetben rögzített esetben 40-45%

-Stabilizációs műtét esetében 5-10%

Idősebb korban (50 év felett) a ficamok 90%-a rotátor köpeny sérüléssel jár, de ebben az életkorban a ficamok száma csökken és a törések száma nő. A betegeknek nem az instabilitás a problémájuk, hanem a rotátor köpeny szakadásból adódó kar emelési képtelenség és fájdalom.

Rehabilitáció

Minden kezelés után fontos szerepet kap a gyógytorna, az izmok tonizálása, erősítése. 3 hétig csak minimális test előtti aktív mozgatás, passzív ingamozgások és karfelkötő viselése javasolt. 6-8 hét múlva éri el a beteg a teljes mozgásterjedelem 80%-át és kb. 3 hónaposan a teljeset. Ekkor térhet vissza a sporthoz és 6 hónappal a sérülés után lesz teljes értékű a válla és versenyezhet vagy űzhet kontaktsportot. Kezdetben a kifelé forgatás és a testtől távolító mozgás együttesétől tartózkodni kell a gyógytorna során is.

Kapcsolat

Dr. Mátrai Ákos
balesetsebész és ortopéd szakorvos

70/45-65-989

(kivéve rendelési időben)

info@matraiakosdr.hu

Megközelíthetőség

Magánrendelés

Szombathely, Bocskai krt. 6.

Csütörtök:

16.00-21.00

Adatkezelési szabályzat

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper