Dr. Mátrai Ákos adjunktus

Baleseti sebész, váll és könyök sebész, kézsebész szakorvos

LABRUM SZAKADÁS 

A lapocka izületi vápűja kicsi és sekély a felkarfejhez képest, ezért egy gyűrűporc (labrum) szélesíti ki a vályút minden irányban, így a fedettség és a stabilitás nő. A porcos szerkezet miatt akár nyíróerőket is képes elnyelni egy bizonyos fokig, de mint a térdizületben a meniscusok, ez is el tud szakadni, vagy le tud válni az alapjáról.

Kialakulás: 

Kialakulhatnak sorozatos kis erőbehatásra – microtraumák, degeneratív eltérések - , vagy egyszeri extrém erőhatásra is.

Extrém erőbehatások:

- nyújtott karra esés

- direkt ütés a vállizületre

- hirtelen húzás, pl. nagy súly emelésekor

- gyors kar emelés fej fölé, pl. eséskor

Sorozatos erőbehatások:

- dobó atléták

- csapatsportok

- súlyemelés

Tünetek

Nagyon hasonlóak a tünetek az egyéb vállsérülésekhez:

- fájdalom leggyakrabban fej feletti mozgásokkor

- elakadás, zökkenés, megcsúszás

- esetenként éjszakai fájdalom

- instabilitás érzés

- izületi mozgásbeszűkülés

Diagnózis

fontos a megfelelő anamnesis felvétel, a beteg kikérdezése a fájdalom jellegéről, idejéről

Fizikális vizsgálat:

- a beteget meztelen felső testtel vizsgáljuk

- izomtömeg állapota

- a fájdalmas terület vizsgálata

- váll aktív és passzív mozgásának ellenőrzése

- speciális izomcsoportra jellemző tesztek

Röntgen: 

Minden esetben szükséges, mivel egyéb csontos eltéréseket is kizárhat illetve igazolhat. A szakadás maga nem látható rajta.

Ultrahang: 

Gyakran használt módszer, hozzáértő kezekben nagy a találati aránya, sokszor kiválthatja a bonyolultabb költségesebb MR-t.

MR 

A jó felbontású készülékekkel kis sérülések is megállapíthatók. Itt is gyakorlott értékelő szemre van szükség a jó diagnózishoz

Elhelyezkedés: 

A szakadás a labrumon lehet fent vagy elől, középen és alul is. A fent elhelyezkedő leválások (SLAP), szakadások érinthetik a biceps inat is. Az elülső és alsó labrum leválás leggyakrabban vállficam esetén jön létre és ennek szerzői neve : bankart sérülés.

Kezelés

Konzervatív kezelés:

Mivel a kórkép könnyen összetéveszthető másokkal ezért hosszú idő kell a diagnózishoz, közben gyógytorna, izomerősítés, jegelés, fájdalomcsillapítás a javasolt terápia. Általában nem sokat javul ezekre a kezelésekre. Ilyenkor jön szóba a műtéti kezelés.

Műtéti kezelés:

Izületi tükrözés - arthroszkópia: a SLAP igazi diagnózisa ízületi tükrözés során állítható fel, és lehetővé teszi a kezelést is egyben. A leszakadt labrumot vagy visszarögzítjük a helyére, vagy leválasztjuk a biceps ínat, melyet levarrunk, vagy lehorgonyozunk.

A felső labrum területén hegesedést, és ez által visszatapadást válthatunk ki egy égető műszer segítségével. A biceps ín leválasztás során egyebekben a további rongálódást is megakadályozzuk. A műtét után a váll instabilitása megszűnik és a fájdalmak is enyhülnek.

Rehabilitació

A kart kendővel rögzítjük a műtét utáni időszakban (3 hét). Ekkor nem lehet aktívan mozgatni a vállat csak ingamozgásokat lehet végezni a letapadások csökkentésére. A 4. héttől lassú fokozatos passzív, majd aktív mozgatás,  izomerősítés következik gyógytornász felügyelettel. 6 hét után lehet elkezdeni jó tónusú izmokkal a sportra jellemző mozgásokat és 4-6 hónap a teljes gyógyulásig eltelt idő. Teljeskörű edzés, erősítés 6 hónap után kezdhető.

Kapcsolat

Dr. Mátrai Ákos
balesetsebész és ortopéd szakorvos

70/45-65-989

(kivéve rendelési időben)

info@matraiakosdr.hu

Megközelíthetőség

Magánrendelés

Szombathely, Bocskai krt. 6.

Csütörtök:

16.00-21.00

Adatkezelési szabályzat

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper