Dr. Mátrai Ákos adjunktus

Baleseti sebész, váll és könyök sebész, kézsebész szakorvos

IMPINGEMENT SZINDRÓMA

A vállizület feletti tér beszűkülése miatt a kar emelésekor a rotátor köpeny súrlódik a felette lévő csontba, ami sorozatos használat esetén fájdalmat, gyulladást, mozgáskorlátozottságot okoz.

Anatómia

A rotátor köpeny a vállizületet körülvevő 4 izomból álló köpenyszerű képlet, amely a felkarfejet a vállizület közepén tartja minden mozgás alkalmával, a váll emelésében és forgómozgásokban segít.

A rotátor köpeny felett a lapocka egy nyúlványa (acromion) helyezkedik el nagyon közel, a kettő között csak egy vékony zselés anyaggal töltött nyáktömlő helyezkedik el. Ez a tömlő csökkenti a súrlódást a két felszín közt a kar mozgása közben. 

Ha a rendszer bármelyik tagja meghibásodik, akkor a rotátor köpeny közelebb kerül az acromionhoz, és 70 fokos kar emeléskor beakad, beütődik, mely jelentős fájdalommal jár, gyakorlatilag ördögi kör alakul ki a gyulladás, rotátor köpeny szakadás és felrakódás, meszesedés között.

A becsípődés okai:

Külső okok:

- acromion túlzott lefelé billenése, túlzott csontképződés

- sorozatos fej feletti gyakorlatok miatti nyáktömlő gyulladás

- a rotatátor köpeny inában mészlerakódás keletkezik

- a vállcsúcs csontjának csontosodási zavara

- törés utáni állapot, benthagyott lemez vagy csavarok, vagy rossz helyzetben gyógyult törés

Belső okok:

- Rotátor köpeny részleges vagy teljes szakadása, gyulladása, húzódása

- Instabilitás

- SLAP laesió

- Multidirekcionális instabilitás – általános ízületi lazaság

Tünetek

A tünetek folyamatosan alakulnak ki. Kezdetben enyhe válltáji a kar külső részére sugárzó fájdalom jellemző, ami pihenéskor és mozgatáskor is fennáll. A tompa fájdalom egyre fokozódik és éjszaka is jelentkezik, a beteg felébred rá. Az érintett oldalon nem tud aludni.  Fej feletti mozgásoknál nyilalló fájdalmat érez. Gyakori, hogy a beteg elfeledkezik arról, hogy egyes mozgások fájdalmat okoznak és hirtelen nyúl valami után, vagy el akar kapni valamit és belehasít a vállába a fájdalom. Kezdetben a kar emelő mozgásai, majd a kar forgó mozgásai is beszűkülnek, így a hát vakarása, melltartó pántjának be és kikapcsolása is panaszt okoz. Kifejezetten jellemző a fájdalmas ív, mely a kar oldalra emelésekor (60-120 fok között)

Diagnózis

A korrekt anamnézis felvétele elengedhetetlen, mely során a fájdalom típusát, idejét

Fizikális vizsgálat:

- derékig le kell vetkőztetni a beteget

- a váll megtekintése, izomtömeg felmérése 

- a fájdalmas terület vizsgálata

- az aktív és a passzív mozgástartomány vizsgálata

- speciális tesztek elvégzése, mely az ütődéses elváltozásra utal

Röntgen:

Minden esetben szükséges, mely a lehetséges csontos elváltozásokat kimutatja.

Jellemzően 4 irányú felvételt készítünk: AP kirotatióban, AP berotatióban, Axialis, Y felvétel

Ultrahang: 

Gyakran használt módszer, gyakorlott, kéz és szem szükséges hozzá, de  könnyen hozzáférhető, ismételhető, és kiválthatja az MR vizsgálatot. Uh vizsgálaton nem a csontos képleteket keressük, hanem az esetleges izomsérüléseket, illetve annak felgyűrődéseit.

MR: 

A jó felbontású készülékekkel kis sérülések is megállapíthatók gyulladások és szakadások is jól láthatók. Itt is gyakorlott értékelő szemre van szükség a jó diagnózishoz.

Injekció: 

Diagnosztikus és egyben részben, időlegesen kezelés is lehet a helyi fájdalomcsillapító és szteroid típusú gyulladáscsökkentő adása, mert ha a jó helyre adott injekció után a fájdalmak elmúlnak, az megerősítheti a diagnózist.

Kezelés:

Nem műtéti kezelés

Általában hatásos, ha a betegek kerülik a fájdalmas mozgásokat. Ezen kívül

- egyéni gyógytorna

- fájdalomcsillapító gyógyszerek

- szteroid tartalmú injekció (max. 2x 4 hét különbséggel)

A terápia gyakran elhúzódik, 4-6 hónap is kell a gyógyuláshoz.

Műtéti kezelés:

A műtét célja a lapocka nyúlványa (acromion) és a rotátor köpeny közötti távolságot megnöveljük, így helyet adunk az ínnak, a kar emelésekor sem ütköznek egymásnak, nem okoznak fájdalmat. A távolság növelését a gyulladt nyáktömlő kivételével, az acromion alsó szélének leborotválásával vagy levésésével, és az esetlegesen elszakadt rotátor köpeny megtisztításával, varratával érik el.

A műtétet mind arthroscoposan, mind pedig félig arthroscoposan, majd kis feltárással (mini open) elvégezhetjük.

Rehabilitáció

Műtét után közvetlenül a kart kendővel felkötik, ez csökkenti a műtét utáni fájdalmat. A fájdalom csökkenésével a mozgások is elkezdődnek. Maximum 10 nap kendő viselés ajánlott. Varratszedés után gyógytorna indul, addig nyugalomba helyezés szükséges. Az alapvető használata a karnak 10 nap és 3 hét közt visszatér de a fej feletti mozgások csak később lesznek panaszmentesek. A teljes felépüléshez (fájdalommentes mozgások) min. 2-4 hónapra van szükség de ez elhúzódhat a betegség fajtájától függően 6 hónapig.

Speciális tornakezelés nélkül nem remélhetünk teljes gyógyulást, a műtét jelentősen javít magában is, de torna nélkül hosszú távú eredmények nem várhatóak.

Kapcsolat

Dr. Mátrai Ákos
balesetsebész és ortopéd szakorvos

70/45-65-989

(kivéve rendelési időben)

info@matraiakosdr.hu

Megközelíthetőség

Magánrendelés

Szombathely, Bocskai krt. 6.

Csütörtök:

16.00-21.00

Adatkezelési szabályzat

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper