Dr. Mátrai Ákos adjunktus

Baleseti sebész, váll és könyök sebész, kézsebész szakorvos

BICEPS ÍN GYULLADÁS

A bicepsz izom a felkar elülső részén található a vállövet az alkarral köti össze, így a könyök hajlítás és forgatás a fő szerepe, de a felkar váll izületi stabilizálása is feladata, a felkarfejet lenyomó funkciója is van.  Az izom mindkét vége inakkal csatlakozik a csontokhoz, ez az ín a váll körül kettéválik egy hosszú és egy rövid ínra. A hosszú fej a felkarcsont fejéven szembe néző vápa tetején, míg a rövid fej a hollócsőr nyúlványon tapad. Ezek a tapadási pontok a leginkább sérülékenyek.

A sérülés mechanizmusát tekintve megkülönböztetünk egyszeri extrém erőbehatásra létrejövő ínszakadásokat illetve túlterheléses,  lassan kialakuló, tapadási rész gyulladásokat, fájdalmakat.

A lassan kialakuló típust a sorozatos fej feletti mozgások, fizikai igénybevétel miatti elhasználódás okozza. Ez a sérülésfajta a gyakoribb. 

A degeneratív alapon sérült bicepsz.

Tünetek

- a kar hajlított, vagy fej feletti helyzetében fájdalom

- a tapadási pontokon nyomásérzékenység

- túlzott nyújtás esetén fájdalom

Diagnózis

A betegségre rávezető, segítő kérdések mellett a fizikális vizsgálat döntő.

Fizikális vizsgálat

- Fájdalmas területek vizsgálata

- váll aktív és passzív mozgásának ellenőrzése

- speciális izomcsoportra jellemző tesztek

Röntgen: 

Minden esetben szükséges, mivel csontos eltéréseket ki kell zárni.

Ultrahang: 

A bicepsz hosszú feje és ennek gyulladása jól látható ultrahang vizsgálattal, követhető, hogy a biceps hosszú feje a megfelelő vályúban helyezkedik-e el, vagy azt elhagyta, esetleg jól látható a bicepsz ínhüvelyében lévő folyadék, illetve a felettel lévő szalag kiboltosulása.

MR: 

A jó felbontású készülékekkel kis sérülések is megállapíthatók. Itt is gyakorlott értékelő szemre van szükség a jó diagnózishoz

Kezelés

1.Konzervatív - nem műtéti kezelés

- a fájdalmas mozgássorok kerülése

- gyógytorna (nyújtás, fokozatos izomerősítés)

- szakaszos jegelés (napi 3-4 alkalommal 20 perces jegelés)

- fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése (NSAID- nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő)

- 3-4 hét után kezdheti a beteg a fej feletti mozgásokat, és az izomerősítést.

- szteroid gyulladás csökkentő injekció és/vagy íncsúszását elősegítő injekció adható (maximum 2x, 4 hét eltéréssel – Depo Medrol/Kenalog, Diprophos) az ín mellé ultrahang vezérelve

2.Műtéti kezelés

Elsősorban konzervatív a kezelés, azonban előfordulnak makacs esetek is.

A váll túlterhelésinél, nem múló fájdalmak, esetleges instabilitások esetén jön szóba. Az ízületi tükrözés során találhatunk ún. SLAP sérülést, mely a biceps hosszú fej eredésének sérülése, elemelkedése, illetve az ín ficamodott helyzetét is láthatjuk. 

Lehetőség van az elemelkedett biceps eredést lehorgonyozni a helyére, ezáltal visszaállítva a stabilitását az ízületi gyűrűporcnak (labrum) és a biceps eredésnek. A másik választandó eljárás a biceps ín leválasztása eredésénél, majd leöltése a saját vályulatába öltéssel vagy horgonnyal.

A műtétet követően kétrészes felkarrögzítőben van a kar 3 hétig, mely idő alatt passzív torna elkezdhető, mely leginkább ingamozgásokra szorítkozik. Ezt követően a rögzítőt eltávolítjuk, majd először passzív, majd aktív torna következik.

Kapcsolat

Dr. Mátrai Ákos
balesetsebész és ortopéd szakorvos

70/45-65-989

(kivéve rendelési időben)

info@matraiakosdr.hu

Megközelíthetőség

Magánrendelés

Szombathely, Bocskai krt. 6.

Csütörtök:

16.00-21.00

Adatkezelési szabályzat

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper