Dr. Mátrai Ákos adjunktus

Baleseti sebész, váll és könyök sebész, kézsebész szakorvos

BEFAGYOTT VÁLL SZINDRÓMA

A befagyott váll szindróma egy jelentősen mozgáskorlátozó állapot, fokozatosan csökkenő fájdalommal és mozgásbeszűküléssel. 

Első leírása 1934-ből származik, Codman nevéhez fűződik.

Kritériumai: 

- A váll mozgásának nehezítettsége

- Ismeretlen eredet, kialakulás 

- Kezdeti időszakban fájdalmas

- Normál RTG kép

- Elsősorban a kiforgatás és a testtől távolító mozgások szűkülnek be (az aktív és a passzív mozgásterjedelem megegyezik) 

Válltáji fájdalom és ízületi merevség (mozgáskorlátozottság) jellemzi, ami az ízületi tok megvastagodása miatt jön létre. Leggyakrabban 54 éves nők bal vállát érintő betegség.

Gyakorisága 2% körüli, de cukorbetegekben 10-20%-ra is nőhet ez az arány és a betegség pár évvel korábban jelentkezik. Inzulin-dependens cukorbetegeknek 36% az esélyük a fagyott vállra. Gyakoribb még pajzsmirigybetegségben, különösen alulműködésben, Parkinson kórban, szív- és érrendszeri betegségben és zsír anyagcserezavart érintő kórképekben. A kialakulást elősegítheti, amennyiben a váll hosszan van rögzítve, így a váll körüli sérüléseknél és műtétek után nagyon fontos a korai mozgatás a betegség megelőzésére.

Tünetek

Befagyott vállnál a fájdalom nyugalomban állandó, tompa jellegű, és ez a fájdalom mozgatásra rosszabbodik. A fájdalom leggyakrabban a váll elülső külső felszínén jelentkezik és néha a felkarra is terjed. A mozgástartomány fokozatosan beszűkül, a beteg akaratlagosan képtelen felemelni a karját és ezt a vizsgáló orvos segítségével sem tudja megtenni. Hirtelen nem kiszámított mozdulatokra a heges tok beszakad, ami rendkívüli fájdalommal jár.

A betegség szakaszai

- Fagyás: 

Ez a betegség kezdete. Fokozatosan a váll egyre fájdalmasabb és a mozgástartomány is szűkül. Az első szakasz hossza 3 hónapig tart, de vannak, akik ezt 9 hónapra teszik.

- Fagyott: 

Fájdalommal, vagy enyhülő fájdalommal, de a mozgáskorlátozottság megmarad. 

A második szakasz hossza 4-9 hónap.

- Olvadás:

A mozgások lassan visszatérnek, fájdalom pedig nem jellemzi. Az utolsó, harmadik szakasz 5-26 hónapig terjed.

Diagnózis

A diagnózis az alábbiak alapján állítható fel:

A beteg kora: általában nőknél gyakoribb, akik 40-es, 50-es éveikben járnak. 

A fájdalom: állandó jellegű, súlyos, mely éjszaka is jelentkezik, ezzel jelentősen befolyásolva az alvás minőségét.

A kifelé forgatás elmaradása: a vizsgálat során a kar kifelé forgatása kevesebb, mint 0 fok, azaz inkább kissé befelé forgatva van. Amennyiben másodlagos a fagyott váll, úgy a 0 fokot a kifelé forgás meghaladja.

Az egyéb vizsgálatok, mint a röntgen a hasonló tünetekkel járó, de általában később jelentkező ízületi kopás kizárására szolgálnak. Az MR a rotátor köpeny szakadást diagnosztizálhat, de a két betegség ritkán kombinálódik.

Kezelés

Nem műtéti kezelés:

A befagyott váll általában magától gyógyul, de ez sok időt vesz igénybe akár 2-3 évet, és ha egy ízület 2-3-évig nem mozog, akkor visszamarad némi mozgásbeszűkülés és korai kopáshoz vezethet. A kezelés célja a fájdalom csökkentése és a mozgások mielőbbi visszaszerzése. Fájdalomcsillapításra gyulladáscsökkentők javasolhatók, akár szájon át, tabletta formájában, akár szteroid tartalmú injekció formájában. Ezek a mozgásterjedelmet nem befolyásolják.

Mozgásterjedelem javítás gyógytornával érhető el, nyújtó és mozgásterjedelem növelő gyakorlatokkal, de csak fájdalom határig elvégezve, mert ezen túl növeli a szervezet reakcióját és hegesedést okoz. Kezdetben fontos a gyógytornász aktív felügyelete, mert egyébként nagyobb sérüléseket akár felkartörést is elszenvedhet a beteg. A meleg terápia (iszappakolás, meleg vizes fürdő) szintén jó hatású lehet. A fiziotherápia a mozgásterjedelmet növeli, de fájdalomcsillapító hatása csekély. 

Az esetek jelentős részében (több mint 90%-ban 2-3 év alatt) ezek a módszerek javulást okoznak, bár a teljes gyógyulást követően is vannak extrém mozgások, amik nem térnek vissza.

Műtéti kezelés:

A műtéti kezelés célja a megvastagodott izületi tok oldása.

Altatásban végzett izületi bemozgatás:

Ilyenkor rövid altatásban a kar mozgatásával éri el a sebész a megvastagodott izületi tok nyújtását, vagy szakadását. A módszert kontrollálatlannak tartjuk, és közepes eredménnyel kecsegtet csak a nagyfokú szövődmény veszély mellett, ezért nem ajánljuk.

Váll artroszkópos release:

Jelenleg javasolt „gold standard” eljárás. A betegséget megszakítja a beavatkozás pillanatában és 6 hét alatt fájdalommentes kontrollált szinte teljes (90%) mozgásokat garantál a konzervatív 2-3 éves kezelés ellenpólusaként.

A műtét izületi tükrözéssel történik vezetéses érzéstelenítésben, amit uh vezérelve végez el az altatóorvos, vagy altatásban. Műtét ideje nem hosszabb 30-45 percnél, amennyiben más eltérés nem igazolódik a tükrözés során.

Az ízület üregébe hatolva belülről történik meg a tok és szalagok teljes elülső részének átvágása és a subscapularis izom kibontása mind előről mind hátulról. Ilyenkor kb 1-2 cm heget távolít el a specialis égető (Vaporizátor) berendezés. Műtét végén a mozgások ellenőrzése során teljes mozgásterjedelmet hagyunk vissza minden irányban. Az ízületbe adott steroid injekció pedig ennek a jó mozgásterjedelemnek a fenntartásáról gondoskodik, melyet kombinálhatunk még helyi érzéstelenítővel (Lidocain).

Utókezelés:

Műtét után fontos, hogy a vállat nem szabad hosszan rögzíteni, hanem szinte azonnal mozgatni kell a műtét során elért mozgásterjedelemhez közelítve. Ehhez speciális gyógytornász és fájdalomcsillapító rendszeres szedése javasolt a műtétet követő 2 hétben. A gyógytornának kezdetben a passzív mozgásterjedelem fenntartása és aktív elérése a feladata. Amennyiben ez megvan, akkor kerülhet sor a helyzetérzékelés javítására (propriocepcio) a feedback mechanizmusokon keresztül, végül a szükséges izomerő fejlesztésére.

A beteg a varratszedésre (kb. 10 nap) némi fájdalom mellett közel teljes mozgásokkal (20% mínusz) érkezik, ami a 6 hetes utolsó kontrollra tovább javul és fájdalommentessé válik.

A beteg 1-2 hét betegállományt, szabadságot igényel, kivéve, ha fizikai munkát végez. Ilyenkor már önállóan vezet autót. A sportokat a váll kontrollált jó mozgásai után lehet kezdeni, ami megfelelő gyógytorna mellett 6 hét.

Kapcsolat

Dr. Mátrai Ákos
balesetsebész és ortopéd szakorvos

70/45-65-989

(kivéve rendelési időben)

info@matraiakosdr.hu

Megközelíthetőség

Magánrendelés

Szombathely, Bocskai krt. 6.

Csütörtök:

16.00-21.00

Adatkezelési szabályzat

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper