Dr. Mátrai Ákos adjunktus

Baleseti sebész, váll és könyök sebész, kézsebész szakorvos

Váll

BEFAGYOTT VÁLL SZINDRÓMA

A befagyott váll szindróma egy jelentősen mozgáskorlátozó állapot, fokozatosan csökkenő fájdalommal és mozgásbeszűküléssel. 

Első leírása 1934-ből származik, Codman nevéhez fűződik.

ROTATOR KÖPENY SZAKADÁS

A rotátor köpeny a vállizület stabilizálásában és mozgatásában kap szerepet. 4 különböző izom köpenyszerűen körbeveszi a felkarcsont fejét.

BICEPS ÍN GYULLADÁS

A bicepsz izom a felkar elülső részén található a vállövet az alkarral köti össze, így a könyök hajlítás és forgatás a fő szerepe, de a felkar váll izületi stabilizálása is feladata, a felkarfejet lenyomó funkciója is van.  Az izom mindkét vége inakkal csatlakozik a csontokhoz, ez az ín a váll körül kettéválik egy hosszú és egy rövid ínra. A hosszú fej a felkarcsont fejéven szembe néző vápa tetején, míg a rövid fej a hollócsőr nyúlványon tapad. Ezek a tapadási pontok a leginkább sérülékenyek.

LABRUM SZAKADÁS 

A lapocka izületi vápűja kicsi és sekély a felkarfejhez képest, ezért egy gyűrűporc (labrum) szélesíti ki a vályút minden irányban, így a fedettség és a stabilitás nő. A porcos szerkezet miatt akár nyíróerőket is képes elnyelni egy bizonyos fokig, de mint a térdizületben a meniscusok, ez is el tud szakadni, vagy le tud válni az alapjáról.

IMPINGEMENT SZINDRÓMA

A vállizület feletti tér beszűkülése miatt a kar emelésekor a rotátor köpeny súrlódik a felette lévő csontba, ami sorozatos használat esetén fájdalmat, gyulladást, mozgáskorlátozottságot okoz.

Anatómia

A rotátor köpeny a vállizületet körülvevő 4 izomból álló köpenyszerű képlet, amely a felkarfejet a vállizület közepén tartja minden mozgás alkalmával, a váll emelésében és forgómozgásokban segít.

A rotátor köpeny felett a lapocka egy nyúlványa (acromion) helyezkedik el nagyon közel, a kettő között csak egy vékony zselés anyaggal töltött nyáktömlő helyezkedik el. Ez a tömlő csökkenti a súrlódást a két felszín közt a kar mozgása közben. 

VÁLLFICAM

A vállízület extrém mozgásokra képes, melyben a 4 izomból álló rotátor köpeny segít.  Csontok, inak, szalagok is nagyban hozzájárulnak a stabilitáshoz. Az extrém mozgástartomány következménye a váll izület sérülékenysége.

Ficamról akkor beszélünk, amikor a felkarfej elhagyja a lapockán található izületi vápát. Ez különböző erőbehatásokra különböző irányokban történhet. 

Kapcsolat

Dr. Mátrai Ákos
balesetsebész és ortopéd szakorvos

70/45-65-989

(kivéve rendelési időben)

info@matraiakosdr.hu

Megközelíthetőség

Magánrendelés

Szombathely, Bocskai krt. 6.

Csütörtök:

16.00-21.00

Adatkezelési szabályzat

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper