Dr. Mátrai Ákos adjunktus

Baleseti sebész, váll és könyök sebész, kézsebész szakorvos

Teniszkönyök

A teniszkönyök a könyök- és csukló izület mozgatásakor jelentkező heves fájdalommal járó betegség közismert elnevezése. Szorosabb értelemben véve teniszkönyöknek nevezzük a könyöktájék, illetve a felkarcsont külső alsó részén lévő csontos kiemelkedés gyulladása következtében kialakuló tünet együttest.

Sok, ütővel játszó játékos életét keseríti meg ez a fájdalmas íngyulladás. A betegség előfordulása sportolóknál nagyon gyakori, de bárkinél jelentkezhetnek a tünetek, ha karunkat intenzív, ismétlődő igénybevétellel terheljük, megerőltetjük. Különösen érintettek ebben a gépírók, vagy adminisztrátorok.

 Alapjában a betegség lényege a kötőszövetek gyulladása a könyöktájékon. Teniszkönyök esetében a gyulladás főként azokat az inakat érinti, amelyek kiegyenesítik (feszítik) a csuklót és az ujjakat. Az alkar nagy feszítő izomkötege egy nagyon kis helyről indul ki a csonton. A túlzott erőltetés, a csonthártya gyulladását idézi elő. A fájdalom általában a könyök külső oldalán jelentkezik, és lesugárzik az alkarra, minden egyes kéz-szorítás esetén.

Tünetek:

Teniszkönyökről beszélünk, amikor a fájdalom a könyök külső oldalán jelentkezik, az alkari feszítőizmok működésekor.

Golfkönyök esetében hasonló a helyzet, azzal az eltéréssel, hogy az érintett izmok azok, amelyek a csuklót és az ujjakat behajlítják. Ekkor a fájdalom a könyök belső oldalán jelentkezik.

 

Kezelés:

Az ínbetegség kezelésének lényege a tehermentesítés, ami minden esetben jelentős időráfordítást, sok esetben munkából, szabadidős és sporttevékenységtől való távolmaradást is jelent.  

Konzervatív: 

Kezelés lehet gyógyszeres úton, mely a nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők szedését jelenti. Ezt kell kiegészíteni az erő ellenében végzett lassú nyújtási gyakorlatok végzésével. 

Következő lépcsőben szóba jön az alkari szorító pánt, mely kikapcsolja az izmok eredését, ezáltal az állandó irritációnak kitett külső/belső bütyköt. 

Gyógyszeres kezeléshez hozzá tartozik még a szteroid tartalmú gyógyszerek adása injekciós formában a gyulladt területre, mely kezelés megismételhető.

A konzervatív kezelés részét képezi még a lökéshullám kezelés, mely a fájdalmas, gyulladt területre percenként 2000 ütéssel emeli a fájdalomküszöböt.

Új kezelési lehetőség a szervezet saját erőforrásainak kihasználása. Nemzetközi utánkövetési vizsgálatok bizonyítják a saját vérből kinyert thrombocyta-készítmény kiemelkedő gyógyértékét, amelynek segítségével a szervezet saját erőforrásainak kihasználásával lehet a helyi gyulladásos folyamatot előnyösen kezelni. Az után-követési vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a túlerőltetett íntapadás tüneteivel kezelt betegek túlnyomó többsége panaszainak fokozatos javulásáról, majd tartós panaszmentességről számolt be.

Műtéti:

Műtéti kezelés jön szóba, amenniyben a konzervatív terápia nem járt eredménnyel. A műtéti ellátás lényege, a feszítő izomrendszer eröltetésének csökkentése, illetve a fájdalom kikapcsollása.

A műtétet elvégezhetjük altatásban, vezetéses - vagy helyi érzéstelenítésben egyaránt, műtéttől függően. 3 fél műtéti típus a legelterjedtebb. 

Hohmann műtét

Ez a műtét elvégezhető helyi érzéstelenítésben, melynek lényege a külső könyök bütyök felett ejtett metszést követően leválasztjuk a feszítő izom eredését illetve a gyulladt csonthártyát. Ez a beavatkozás további kezelést, rögzítést nem igényel.

Garden műtét

Ebben az esetben már vezetéses érzéstelenítés vagy altatás szükséges. Lényege, hogy az alkaron feszítő izom ínát meghosszabbítjuk (Z plasztika), ez által kevésbé lesz túl eröltetve az ín. Az a műtét gipszrögzítést igényel 3 hétig a műtétet követően.

Wilhelm műtét

Ennek a műtétnek a lényege, hogy a könyök bütyök körül lévő 4 db idegágat egyenként felkeressük, és átvágjuk, ezáltal a fájdalmat kikapcsoljuk. Rögzítést nem igényel. A műtét helyi érzéstelenítésben nem végezhető.

A teniszkönyök kezelése sokszor már egy gyulladáscsökkentő tablettától is eredményes, azonban vannak makacs esetek, melyek a legkülönbözőbb műtéti ellátással sem sikeresek.

Kapcsolat

Dr. Mátrai Ákos
balesetsebész és ortopéd szakorvos

70/45-65-989

(kivéve rendelési időben)

info@matraiakosdr.hu

Megközelíthetőség

Magánrendelés

Szombathely, Bocskai krt. 6.

Csütörtök:

16.00-21.00

Adatkezelési szabályzat

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper