Dr. Mátrai Ákos adjunktus

Baleseti sebész, váll és könyök sebész, kézsebész szakorvos

Ganglion

A csukló kézháti illetve tenyéri oldalán, továbbá a lábháti oldalon jelentkező, kemény, de folyadékkal teli duzzanatot nevezünk így. Az ínhüvelyek savós hártyája termeli az ízületi nedvet, mely folyamatos kenést biztosít a benne csúszkáló inaknak. Amikor a szervezet valamiért (túlterhelés, gyulladás) több ízületi nedvet termel, az ínhüvelyben a nyomás fokozódik és valahol kiboltosítja az ínhüvelyt. Ez a kiboltosuló púpszerű képződmény a ganglion. Többnyire a csukló kézháti oldalán fordul elő. Az esetek egy részében, ha az ok megszűnik, akkor magától visszahúzódhat, de általában a púp megmarad és a benne lévő folyadék megkocsonyásodik. A fal feszülése, valamint a környező idegek nyomása miatt fájdalmat okozhat.

Diagnózis

Fizikális vizsgálattal, de gyakorlatilag ránézéssel diagnosztizálható a kórkép.

Kezelés

Konzervatív:

A ganglion okozta panaszokat, lehet borogatással, jegeléssel, fájdalomcsillapító, gyulladás gátló gyógyszerek szedésével csillapítani, de végleges megoldást csak a műtét adhat. Előfordul, hogy magától megoldódik, kidurran a folyadékkal telt zsák.

Műtéti:

Időben végzett ganglion műtétek esetében a gyógyulási eredmények igen jók. Az átlagos gyógyulási idő 3-4 hét, ekkor a beteg teljesen terhelhető.

A ganglion műtétet általában helyi érzéstelenítésben végezzük, ami a műtéti terület 1%-os Lidocainnal történő beinjekciózását jelenti. Ezután a ganglion felett haránt irányú vagy V alakú bőrmetszést ejtünk, majd a gangliont egészen az alapjáig eltávolítjuk. Ezt követően magát az ínhüvelyt pedig rekonstruáljuk. Gondos vérzéscsillapítás után a bőrt varrattal egyesítjük. A csukló mozgatásának korlátozására rugalmas pályát alkalmazunk.

Kapcsolat

Dr. Mátrai Ákos
balesetsebész és ortopéd szakorvos

70/45-65-989

(kivéve rendelési időben)

info@matraiakosdr.hu

Megközelíthetőség

Magánrendelés

Szombathely, Bocskai krt. 6.

Csütörtök:

16.00-21.00

Adatkezelési szabályzat

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper