Dr. Mátrai Ákos adjunktus

Baleseti sebész, váll és könyök sebész, kézsebész szakorvos

Dupuytren contractura

A Dupuytren kontraktura a tenyéri (ritkábban a talpi - Ledderhose syndroma) aponeurosis megvastagodása és heges zsugorodása, melyhez az ujjizületek különböző fokú rugalmas elmerevedése társulhat. 

Oka ismeretlen, de az ismétlődő kis traumák szerepe nem zárható ki (erős markoló munkát, rezgő munkát végző embereknél gyakrabban alakul ki). Cukorbetegeknél, egyes psychiátriai kórképekben illetve epilepsziában is gyakoribb az előfordulása, mely elsősorban 30-40 éves kor körül jelentkezik és férfiaknál gyakoribb.

A kéz használhatósága többnyire hosszú évek alatt romlik mind funkcionálisan, mind pedig esztétikailag.

Diagnózis

Fizikális vizsgálattal a kórkép egyszerűen felismerhető.  A tenyér és a talp bőrében először heges csomók, azokban behúzódások láthatók, illetve tapinthatók. A betegség előrehaladtával a csomók húrrá állnak össze, az ujjak bőrébe is belesugároznak, ezzel az kiizületekben hajlításos zsugorodást okozva. Az elváltozás leggyakrabban a IV. és az V. ujjsugárban alakul ki, de a többiben is megtalálható. Iselin négy fokozatba osztotta fel súlyosság alapján.

Terápia

Konzervatív:

Enyhe esetekben szóbajövő alternatív kezelések: gyógytorna, a fokozott igénybevétel csökkentése a folyamat esetleges lassításához vezethet. Az UH kezelés az egyedüli, mely talán a progressziót lassítja.

- Gyógyszeres kezelés: Az elmúlt években kifejlesztésre és 2011-ben európai forgalomba került egy kollagenázt (rostbontó enzimet) tartalmazó készítmény, melynek hatásossága bizonyított, de az eredményeket jelenleg is vizsgálják. Jelenleg az injekciós szer még drága. A beavatkozás egyszerű és számos esetben elkerülhető a műtét. 

Műtéti:

A betegség legtöbbször műtéttel kezelhető hatásosan. 

Általános vagy axilláris, esetenként vezetéses érzéstelenítésben a heges aponeurosist, bőnyét eltávolítjuk. A műtét nyílt feltárásból, kipólyázásos vértelenségben végezhető. Súlyos esetekben előfordul, hogy sínt helyezünk fel az operált végtagra.

Rehabilitáció, műtét utáni teendők.

A 2. naptól az alkar felpolcolása, majd a kivezető csövet eltávolítjuk, illetve a többi ízület mozgatása a feladat. A 3. naptól a 10-12. napig a nem érintett ízületek tornája szükséges. Varratszedés a 10-14. napon történik. Ezt követően indul a gyógytorna, vezetett gyakorlatok végzése a harmadik hétig, majd aktív torna. Végleges állapot 8-12. hétre alakul ki.

Mikor nem végzünk műtétet:

- A kéz területére lokalizálódó gyulladásos megbetegedés.

- Aktív gyulladásos bőrfolyamat.

- A beteg rossz általános állapota, kooperáció hiánya.

- Ha a műtétet a beteg felvilágosítás ellenére sem akarja

Cukorbetegeknél, illetve olyan foglakozású embereknél, akiknél a kezet mikrosérülések sorozata éri, a korai tünetek keresése, felismerése a cél. Az alkohol és a dohányzás, főleg együttesen a kockázatot növeli

Kapcsolat

Dr. Mátrai Ákos
balesetsebész és ortopéd szakorvos

70/45-65-989

(kivéve rendelési időben)

info@matraiakosdr.hu

Megközelíthetőség

Magánrendelés

Szombathely, Bocskai krt. 6.

Csütörtök:

16.00-21.00

Adatkezelési szabályzat

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper