Dr. Mátrai Ákos adjunktus

Baleseti sebész, váll és könyök sebész, kézsebész szakorvos

Kéz

De Quervain -féle ínhüvely gyulladás

A DeQuervain betegség a csuklón a hüvelykujj vonalában lévő inak megvastagodása, illetve azok ínhüvelyének gyulladásos szűkülete következtében jön létre.

Az inak megvastagodnak, ezáltal nehezebben csúsznak az őket körülvevő ínhüvely rekeszben. A csukló a hüvelykujj vonalában fájdalmassá, nyomásérzékennyé, duzzadttá válik. A panaszok típusos mozdulatokra jelentkeznek (pl. a kéz ökölbe szorítása, kézfogás, tárgyak megfogása, a csukló fordítása, csavarása, kisbabák felemelése anyukáknál.)

Ganglion

A csukló kézháti illetve tenyéri oldalán, továbbá a lábháti oldalon jelentkező, kemény, de folyadékkal teli duzzanatot nevezünk így. Az ínhüvelyek savós hártyája termeli az ízületi nedvet, mely folyamatos kenést biztosít a benne csúszkáló inaknak. Amikor a szervezet valamiért (túlterhelés, gyulladás) több ízületi nedvet termel, az ínhüvelyben a nyomás fokozódik és valahol kiboltosítja az ínhüvelyt. Ez a kiboltosuló púpszerű képződmény a ganglion. Többnyire a csukló kézháti oldalán fordul elő. Az esetek egy részében, ha az ok megszűnik, akkor magától visszahúzódhat, de általában a púp megmarad és a benne lévő folyadék megkocsonyásodik. A fal feszülése, valamint a környező idegek nyomása miatt fájdalmat okozhat.

Carpalis alagút syindróma

A carpal tunnnel syndroma - vagy carpalis alagút szindróma – a medianus nevű ideg leszorítását jelenti a csukló területén. A csukló szintjében van egy tér - az ún. carpalis alagút vagy csatorna, amelyben a medianus ideg és kilenc ín fut az alkarról a kézre. A carpalis alagút szindróma akkor keletkezik, amikor a nyomás a csatornán belül valamilyen gyulladásos folyamat vagy térszűkítő folyamat következtében megemelkedik, s ez az idegre nyomást gyakorol. Amikor a nyomás eléri azt a szintet, mely az ideg működését befolyásolja, zsibbadás, fájdalom, villanyozás jelentkezhet a kézben és az ujjakban, súlyosabb esetben a hüvelykpárna izomzatának gyengülése, sorvadása.

A kéz ismétlődő mozdulatok miatti túlterhelése, bizonyos sportágakban a csukló tartós túlnyújtása, nyomása (pl. kerékpározás) okozhat carpalis alagút szindrómát. Csonttörések, csuklótáji ficamok, és ízületi gyulladás szűkíthetik a csatornát. Ödémahajlam (pl. terhesség) a folyadékvisszatartás miatt a csatornán belül duzzanatot okozhat és előidézheti a jellemző tüneteket. A pajzsmirigy működési zavara, cukorbetegség szintén társulhatnak carpalis alagútszindrómával.

Dupuytren contractura

A Dupuytren kontraktura a tenyéri (ritkábban a talpi - Ledderhose syndroma) aponeurosis megvastagodása és heges zsugorodása, melyhez az ujjizületek különböző fokú rugalmas elmerevedése társulhat. 

Oka ismeretlen, de az ismétlődő kis traumák szerepe nem zárható ki (erős markoló munkát, rezgő munkát végző embereknél gyakrabban alakul ki). Cukorbetegeknél, egyes psychiátriai kórképekben illetve epilepsziában is gyakoribb az előfordulása, mely elsősorban 30-40 éves kor körül jelentkezik és férfiaknál gyakoribb.

A kéz használhatósága többnyire hosszú évek alatt romlik mind funkcionálisan, mind pedig esztétikailag.

Pattanó ujj

Az inakat és az azokat körülvevő ínhüvelygyűrűket érinti. Az inak húzókötélként működnek, amelyek az alkari izmoktól egy csatornán átfutva a hosszú ujjakig és a hüvelykujjig futnak. Az inaknak a csatornában sima belfelületű ínhüvelye van, mely az inak könnyű csúszását engedi. A pattanó ujj jelenség akkor keletkezik, ha az ín lefutása mentén megvastagodás, csomó képződik, vagy ha az ínhüvelygyűrű belső felületén gyulladásos felrakódások, megvastagodások keletkeznek. Amikor az ín megvastagodik, át kell csúsznia, ugrania a csatorna nyílásán, mely egy pattanó-roppanó érzést okoz az ujjakban. Amikor az ín elakad, további gyulladást és duzzanatot provokál, mely egy kóros körfolyamatként a panaszok fokozódásához vezet.

Kapcsolat

Dr. Mátrai Ákos
balesetsebész és ortopéd szakorvos

70/45-65-989

(kivéve rendelési időben)

info@matraiakosdr.hu

Megközelíthetőség

Magánrendelés

Szombathely, Bocskai krt. 6.

Csütörtök:

16.00-21.00

Adatkezelési szabályzat

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper