Dr. Mátrai Ákos adjunktus

Baleseti sebész, váll és könyök sebész, kézsebész szakorvos

Általános tudnivalók műtéttel kapcsolatban

Altató orvosi vizsgálat

A műtétek előtt a betegeknek aneszteziológiai ("altató orvosi") vizsgálaton kell részt venniük, melynek időpontja a beteg belgyógyászati betegségeitől függően a műtét előtti nap, vagy a műtéti időpontot megelőző 2-3 hét. 

Ennek feltétele a 2-3 hétnél nem régebbi vérvételi eredmény, illetve EKG vizsgálat. Amennyiben az altató orvos a páciens egyéb krónikus betegségei miatt speciális szakorvosi vizsgálatokat kér, úgy azok eredményével kontroll vizsgálat szükséges. (pl.: kardiológia, pulmonológia stb.)

Ezen eredmények birtokában javasolja a műtéthez szükséges megfelelő érzéstelenítési eljárást.

Műtétet megelőző időszak

Ha a páciens valamilyen véralvadást befolyásoló gyógyszert szed, akkor arról mindenképpen szólnia kell. Ezeknek a gyógyszereknek az átállítása nagyon fontos. Sok esetben - pl.: szívkoszorúér stent beültetése után, agyvérzés után, vagy tüdőembólia után - más szakágakban dolgozó kollégákkal kell egyeztetni a gyógyszerek hatásának felfüggesztése miatt. Magyarországon a leggyakrabban használt véralvadást befolyásoló gyógyszerek, a teljesség igénye nélkül: Warfarin, Syncumar; Clopidogrel és más néven futó készítmények (Atrombin, Zyllt, Thrombex, stb); Aspirin Protect (ASA, Astrix, stb.). Ha a gyógyszerek átállítása nem történik meg idejében, az jelentősen megnövelheti a műtétek közbeni vérzésveszélyt! Ebben az esetben a műtétet halasztani kényszerülünk egészen addig, amíg az átállítás meg nem történik.

Az operálandó terület és környezetének védelme nagyon fontos. Amennyiben ugyanis seb keletkezik a műtéti területen, vagy annak környezetében, az jelentőse növeli a műtét utáni időszakban kialakuló esetleges sebgennyedések lehetőségét! Ebben az esetben a műtétet halasztani kényszerülünk egészen addig, míg a seb meggyógyul.

Ugyanígy, amennyiben valamilyen felső légúti fertőzésben szenved a beteg, akkor szintén a műtét halasztására kényszerülünk. 

Műtét utáni első pár nap:

A műtéti területben az esetek egy részében kivezető csöveket, úgynevezett draineket hagyunk hátra, melyek az esetleges utóvérzéseket vezetik el. Ezeket a műtét másnapján, vagy legkésőbb harmadnapján távolítjuk el.

A műtét utáni időszakban, a varratszedés idejéig, elsősorban a megfelelő sebgyógyulásra koncentrálunk. Persze az induló gyógytorna gyakorlatok már ekkor elkezdődnek, mégis nagyon fontos az operált végtag pihentetése, az alsó végtag felpolcolása, esetleges tehermentesítése mankózással, a felső végtag megfelelő rögzítőben történő viselése. A műtétek után fontos, hogy a beteg maga is akarjon gyógyulni, és a gyógytornász által kiírt tornát végezze, ugyanakkor csak azokat a gyakorlatokat végezze, többet soha.

Fontos a műtéti terület szakaszos jegelése, melyet ruhába csomagolt jéggel, jégzselével javasolt végezni kb. 10-15 percig. Ezt 1-2 óránként ismételni kell.

Nagyon fontos a felírt mélyvénás thrombózist megelőző injekciók (Fraxiparine, Clexane) vagy szájon át szedhető gyógyszerek (Xarelto, Pradaxa) alkalmazása, melyet a teljes terhelés eléréséig szoktunk adni. Az injekciókat a betegek már a kórházban megtanulják saját maguknak beadni. Ezek a készítmények speciális, nagyon vékony és rövid tűkkel vannak szerelve, így beadásuk nem jár érdemi fájdalommal. 

Az első pár napban előfordulhat hőemelkedés, melyet elsősorban a műtét területén kialakult kisebb vérömlenyek lebomlása okoz. Ezért az első időszakban sokszor javasoljuk fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők alkalmazását, melyek a műtéti területen keletkező kisebb vérömlenyek lebomlása révén kialakult gyulladásos reakciók mérséklésére szolgálnak.

Szövődmények:

Sajnos a sebészi eljárásoknak lehetnek szövődményei is, melyek ugyan csak az esetek kis százalékában alakulnak ki, de érdemes tudni róluk. Ezek a szövődmények a súlyosságuktól függően elnyújtják a gyógyulást és sokszor a kórházi tartózkodást is.

Előfordulhat a műtéti terület bevérzése mind az izomzat mind pedig az izületek területén. Ilyenkor különböző nagyságú vérömleny helyezkedik el az izmok között, vagy az izületen belül. A kisebb mennyiségek felszívódnak megfelelő kímélet, gyógyszeres kezelés és jegelés hatására, sebészi beavatkozást nem igényelnek. A beteg ezek mellett haza engedhető. Azonban a nagyobb méretű vérömlenyek esetén esetleges izületi csapolásra, vagy a vérömleny ismételt műtéti körülmények között történő kiürítésére kényszerülünk.

Előfordulhatnak egyéb sebgyógyulási zavarok is, melyeket a műtéti terület esetleges baktériumok által történt fertőzése okoz. Ezek lehetnek felületesek, melyek inkább csak a bőr felső rétegét érintik és antibiotikumos kezelésre, pihentetésre és jegelésre javulhatnak. De sajnos előfordulhat a mélyebb rétegek baktériumok által okozott gyulladása, gennyedése is, melyek során mindenképpen ismételt műtéti ellátás, vénás antibiotikumos kezelés szükséges. A mélyebb rétegek gyulladása mindig jelentősen meghosszabbítja a kórházi tartózkodást, akár heteket is igénybe vehet.

A mozgásszervi műtétek után előfordulhat, hogy az érintett izület mozgásai jelentősen korlátozódnak, melynek oka részben lehet a műtéti területet érintő fokozott hegesedés, másrészt az emberek eltérő fájdalomtűrő képességéből adódó esetleges csökkent mobilizálás, a gyógytornák elhanyagolása. Ezért rendkívül fontos a gyógytorna megfelelő gyakorisággal és szabályosan történő végzése.

Csontegyesítő, vagy esetleg korrekciós műtétek esetén előfordulhat a behelyezett fémanyagok – implantátumok – elégtelensége, melyet követően a fémanyag kimozdulhat, eltörhet. A csontgyógyulás elhúzódása, elmaradása, vagy esetleg fémérzékenység újabb műtétet hoz maga után.

Preop vizsgálat - Műtét elötti konzultáció

Műtét elött álló betegeink részére:

Ezen vizsgálat gondolata több, korábbi apró, de végeredményben kellemetlen félreértések miatt született meg. Itt beszélnénk meg minden olyan tudnivalót, ami a műtét elött felmerül, átnézzük a vérvételi illetve az altatóorvosi papírokat. Megbeszéljük a gyógytorna, illetve az utókezelés pontos menetét, a gyógytorna helyét. 

Ez az úgymond preop. kontroll vizsgálat kötelező jellegű. Ez a csomagár tartlamazza viszont az esetleges műtét utáni rögzítőt, melyet odaadunk helyben, sebfedőket, illetve fájdalomcsillapítókat, gyógytornász elérhetőségeket, illetve jégzselét. Tehát így a beteg ténylegesen felkészülten, mindenre kiterjedő információkkal ellátva érkezik majd a műtétre, remélhetőleg így elkerülve az esetleges megelőzhető, elkerülhető műtéti halasztásokat. 

 

Kapcsolat

Dr. Mátrai Ákos
balesetsebész és ortopéd szakorvos

70/45-65-989

(kivéve rendelési időben)

info@matraiakosdr.hu

Megközelíthetőség

Magánrendelés

Szombathely, Bocskai krt. 6.

Csütörtök:

16.00-21.00

Adatkezelési szabályzat

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper